Toni Jokiniitty esittäytyy!

Miksi flamenco, mitä se sinulle merkitsee?

Flamenco valikoitui taiteenlajikseni salakavalasti ja pikkuhiljaa, enkä osaa selittää, miksi. Flamenco merkitsee minulle paljon. Se on taidetta, elinkeino, ja se on yhdistänyt minut moneen ihmiseen.


Millainen on flamencourasi?

Aloitin flamencokitaran soiton vuonna 1997, flamencon laulamisen vakavasti vuonna 2007. Olen opiskellut flamencoa eri opettajien johdolla Suomessa ja Espanjassa, ja tehnyt flamencoa päätoimisesti työkseni vuodesta 2007. Olen opettanut kitaransoittoa vuodesta 2003 ja lauluja (eri asia kuin laulua) vuodesta 2008. Sävellän omaa musiikkia ja teen myös sanoituksia. Olen ollut mukana erilaisissa teoksissa, viimeisimpinä Maalarin harmaa päivä ja Mustien siipien lintu. Olen opiskellut myös Tampereen yliopistossa etnomusikologiaa ja espanjan kieltä.


Ikimuistoisin flamencoelämyksesi kokien tai itse tehden

Flamenco on antanut minulle paljon muistoja ja elämyksiä, joista on vaikea poimia yhtä, mutta mieleeni on jäänyt ainakin se, kun ostin ensimmäisen oikean flamencokitarani. Tämä tapahtui Granadassa vuonna 2002. Tutustuin Antonio Heredia -nimiseen kitaristiin, joka vei minut kotiinsa kokeilemaan kitaroitaan. Niitä oli hänellä viisi, ja hän halusi myydä yhden. Sen jälkeen olen hankkinut lisää kitaroita, mutta ensimäinen kitarani on minulla vieläkin, ja soitan sitä silloin tällöin.


Mikä tunneillasi on tärkeää, mitä taitoja tai tietoa haluat välittää oppilaille?

Olisin tyytyväinen, jos oppilaille jäisi tunneilta käteen jotain muutakin kuin tietoa ja taitoja. Haluaisin että oppilaani oppisivat ymmärtämään flamencoa, muodostaisivat siitä oman näkemyksensä, ja saisivat itseluottamusta omaan tekemiseensä.


Millä muulla elämänalueella voi hyödyntää jotain flamencossa opittua?

Olen oppinut flamencon parissa ainakin, että kova työ ja kärsivällisyys tuottaa ennen pitkää hedelmää.


Vinkkisi harrastajille

Kuuntele kaikkea mahdollista flamencoa, älä pelkästään suosikkiartistiasi. Vaikka et aina edes keskittyisi kuulemaasi, korva tottuu siihen, miltä flamencon pitäisi kuulostaa. Pidä myös taukoja kuuntelusta ja tekemisestä. Levon aikana tapahtuu paljon kehitystä. Opettele espanjaa, mutta älä anna kieli- tai kansallisuusasioiden masentaa, sillä kuka tahansa voi oppia flamencoa!

Toni Jokiniitty, kuva Hernán Ohaco