Taija Robalta esittäytyy

Miksi flamenco?

Flamenco on minulle kieli musiikkien sisällä, jolla koen voivani ilmaista itseäni parhaalla mahdollisella tavalla. Vanhempani ovat myös muusikoita ja flamenco on heidän kauttaan aina ollut elämässäni. 


Flamencourasi

Suomessa olen ensisijaisesti laulaja, joka tanssii. Espanjassa profiloidun enemmän tanssijana kuin laulajana. Aloitin ammattilaisurani Suomessa laulaen tanssiproduktioissa. Vuonna 2005 alkaneet flamenco-opintoni koulussa Centro de Arte y Flamenco de Sevilla ovat vielä kesken. Pääaine minulla on laulu, sivuaineet tanssi sekä palmas ja cajón. Tällä hetkellä opetan Suomessa laulua ja tanssia, sekä keikkailen duo-kokoonpanolla Taija Robalta & Otso Krunasta.


Ikimuistoisin flamencoelämys

Kaikki ne hetket, jolloin olen kokenut aidosti kommunikoineeni flamencon kielellä.


Mikä tunneillasi on tärkeää, mitä taitoja tai tietoa haluat välittää oppilaille

Tunneillani on compaksen hallinnan lisäksi tärkeää oman persoonan ja energian peliin laittaminen. Kuka tahansa voi oppia flamencoa, eikä siinä koskaan jaeta mustaa vyötä. Opettajani Esperanza Fernándezin sanoin: sydän lattialle, unohda yleisö, anna kitaran ohjata sinua.


Millä muulla elämänalueella voi hyödyntää jotain flamencossa opittua?

Flamenco on mielestäni hyvin meditatiivinen laji. Jos esimerkiksi laulaminen on arkaa tai jollakin tavoin falskia, se tuntuu heti pistoksena, joka täytyy "rematoida", ikään kuin korjata. En tiedä voiko flamencon sanoa nostavan itsetuntoa, mutta se on hyvä portti itsetuntemukseen.


Vinkkisi harrastajalle

Ole kiinnostunut. Kysy rohkeasti niiltä, jotka ovat sinua pidemmällä. Älä hermoile, jos sinusta flamenco tuntuu ristiriitaiselta tai että opettajat Espanjassa tai Suomessa neuvovat täysin eri asioita. Jokainen opettaja ja oppilas hahmottaa flamencon omasta näkökulmastaan ja tekee parhaansa oman visionsa eteen. Tämä on elinehto flamencon jatkuvuudelle, perinteen säilymiselle.

Taija Tyrväinen (kuva: Katri Somerjoki)