Milla-Maija-Saari

Miksi Flamenco? 

Sanon usein flamencon olevan minulle henkireikä. Se on tärkeä itseilmaisun tapa, jonka avulla pääsen tutkimaan itseäni ja kokemaan olevani osa tätä kaikkeutta juuri tässä hetkessä. Flamenco on kulttuurina erittäin mielenkiintoinen, täynnä yhteisöllistä riemua ja murhetta. Karrikoidusti sanottuna flamencoa tulkitaan elääkseen tai kuollakseen.


 Millainen on flamencourasi?

Olen harrastanut flamencotanssia koko lapsuusikäni ajan Sinikka Vainion Flamenco Azul -koulussa 4-vuotiaasta aina teini-ikään asti. Palasin flamencoharrastuksen pariin Espanjan reissuni jälkeen ollessani täysi-ikäinen. Silloin flamenco avautui minulle uudella tavalla. Kypsynyt mieleni pystyi hahmottamaan flamencoa kokonaisena kulttuurina. Tampereella opettajinani ovat pääasiassa toimineet Anna Haaranen, Anu Silvennoinen sekä Mariska Roelofs. Olen käynyt Sevillassa Angel Antienzan tunneilla sekä Berliinissä Raphaela Sternin flamencokoulussa sekä osallistunut Suomessa järjestettäville satunnaisille tiiviskursseille.

 

Ikimuistoisin flamencoelämys

 Yksi ikimuistoisimmista flamencoelämyksistä oli v. 2014 Sevillassa, jossa olimme ystäväni kanssa flamencobaarissa kuuntelemassa paikallista artistia. Keikka oli sykähdyttävä ja koin uskomattoman tunteen, että tämä musiikki on osa minua. Keikan jälkeen alkoi vielä viimeinen sevillanas, jolloin Cantaor tuli kysymään minua tanssimaan. 6 vuoteen en ollut tanssinut sevillanasta. Lähdin musiikin vietäväksi, kunnes huomasin, etten enää muistakaan kaikkia askeleita. Nauratti, nolostutti, mutta sydämeni tuli täydemmäksi tanssiessani. Se ilta vahvisti päätöstäni mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Haluan tanssia flamencoa.

 

Mikä tunneillasi on tärkeää, mitä haluat välittää oppilaille?

 Olen aloitteleva opettaja, mutta pohtiessani mitä ja miten haluan opettaa ja millaisiin asioihin haluan keskittyä, muutama asia tulee ensimmäisenä mieleeni. Kannustaminen kulttuurin tuntemukseen. Flamenco ei ole vain tanssia, vaan se on kokonainen kulttuuri. Jotta sitä voi ymmärtää, haluan keskusteluissa tuoda ilmi flamencon historiaa ja termistöä. Omaan kehoon tutustuminen. Jokainen keho liikkuu eri tavalla ja haluan, että liikkuminen on mielekästä sekä mahdollisimman vähän kehoa kuluttavaa. Rytmiin perehtyminen. Flamencossa koen tärkeäksi rytmin tuntemisen. Ei pelkästään erilaisten flamencotyylien nimeäminen vaan rytmin tunnustelu. Miten siitä saa kiinni ja miten sen avulla lähteä tanssimaan. Tekniikka. Kaikki lähtee perusasioista, ryhti, kehon kannattelu, kyynärpäät, juurtuneet jalat. Itseilmaisu. Flamenco on upea väline ilmaista tunteitaan ja leikitellä niillä!

 

Vinkkisi flamencoharrastajalle

Flamencotunnille kannattaa tulla avoimin mielin ilman painetta suoriutumisesta! Tärkeää on nauttia oman kehon liikkeestä ja muiden kannustamisesta. Flamencossa on lukuisia erilaisia tyylilajeja, esim. soléa, bulerías tai vaikkapa tangos, joihin kannattaa tutustua kuuntelemalla niitä kotona.